Barion Pixel


A nem kívánt terhesség elleni védekezésnek ma már számos módszere lehetséges. A természetes módszerek (ciklusfigyelés, testőmérséklet mérés, ovulációs tesztek stb.) a legtöbb nő számára az ehhez szükséges biológiai ismeretek hiányában nem megfelelő hatékonyságúak. Ezen módszerek elsajátításához és helyes alkalmazásához komoly gyakorlat szükséges.Friss párok esetén a legjobb védekezési módszer egyértelműen a gumi óvszer, ugyanis a nem kívánt terhességen kívül a különböző szexuális úton terjedő betegségekkel szemben is védelmet nyújt, mikor a pár tagjai még nem ismerik kellően egymást. A gumi óvszer megfelelő használat mellett megbízható védelmet nyújt, azonban mint mindennél itt is előfordulhatnak balesetek, például az óvszer kiszakadása vagy a hímvesszőröl történő lecsúszása. Említést érdemelnek a méhen belüli fogamzásgátló eszközök, másnéven spirálok. A méhen belüli fogamzásgátló eszközök tartós, akár 5 évig terjedő védelmet nyújtanak Önnek! Mind szült, mind nem szült Hölgyeknek bármikor felhelyezhetőek. A felhelyezés ambuláns nőgyógyászati vizsgálat alkalmával történik.Alapvetően két típusú méhen belüli fogamzásgátló eszközt különböztetünk meg figyelembe véve, hogy az gyógyszer kibocsájtó vagy fém bevonatú. A gyógyszer kibocsájtó eszközök csökkentik a menstruációs vérzés mennyiségét, adott esetben teljesen meg is szüntethetik azt. A közhiedelemmel ellentétben ez reverzibilis és egy hasznos, nem pedig káros folyamat, tekintettel arra, hogy a méhnyálkahártya folyamatos lelökődését és megújulását megakadályozza.

A gyógyszerrel történő védekezésnek számtalan módja lehetséges. Két alapvető típúst érdemes elkülöníteni: csak progeszteron vagy pedig progeszteron és ösztradiol tartalmú gyógyszereket. A gyógyszer bevitele történhet szájon át (fogamzásgátló tabletták), hüvely felöl (hüvelygyűrűk) vagy pedig transzdermalisan (bőrön alkalmazható tapaszok). Az esemény utáni tabletta csak progeszteron (a mellékhatások alacsonyabb számáért és enyhébb mellékhatásokért felelős) hatóanyag tartalmú gyógyszer.

Morning after pill 

A levonorgestrel egy szterán vázas hormon, amely sürgősségi fogamzásgátlásra használható. A sürgősségi fogamzásgátlást nem szabad rutinszerű fogamzásgátlási módszerként alkalmazni, mivel a hagyományos tablettáknál jóval nagyobb

Tovább olvasom »