Barion Pixel

Az esemény utáni tabletták, vagy más néven sürgősségi fogamzásgátló tabletták nem abrtusztabletták. Ez azt jelenti, hogy terhesség alatt nem alkalmazhatók. Alkalmazásuk a védekezés nélküli együttlét vagy elégtelen fogamzásgátlás esetén javasolt, lehetőleg minél hamarabb, szájon át. A tablettákat a ciklus alatt bármikor lehet használni. Mind a két Magyarországon forgalomban lévő (72, 120) órás tabletta hatása ugyanaz csak más hatóanyagon keresztül. 

A 72 órás esemény utáni tabletta levonorgestrel-t tartalmaz, a hatásmechanizmusa egy hormonális változáson alapul, aminek eredményeképp a petesejt nem lép ki a petefészekből, így a megtermékenyítés elmarad. 

A 120 órás esemény utáni tabletta ulpristil acetát tartalmú, mely egyik hatása szintén más útvonalon, az ovuláció megelőzésén alapul. 

Morning after pill 

A levonorgestrel egy szterán vázas hormon, amely sürgősségi fogamzásgátlásra használható. A sürgősségi fogamzásgátlást nem szabad rutinszerű fogamzásgátlási módszerként alkalmazni, mivel a hagyományos tablettáknál jóval nagyobb

Tovább olvasom »