Barion Pixel

esemenyutan.hu


Napjainkban hölgyek számos fogamzásgátló módszer közül választhatnak, szájon át szedhető tablettákon keresztül át a spirálig. Az egyik legkényelmesebb módszert szeretnénk bemutatni, ami a hüvelygyűrű.

A gyűrű egy olyan 5 mm vastag műanyag, könnyen hajlítható, rugalmas, átlátszó eszköz, mely  a tamponhoz hasonló könnyedséggel felhelyezhető.

Mik a hüvelygyűrű előnyei?

A hüvelygyűrűket úgy fejlesztették, hogy a benne lévő hormont fokozatosan adja le, ezáltal a ciklus teljes tartalma alatt védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen.

Hogy kell használni?

A gyűrű használata hasonlít a szájon át szedhető tablettákéhoz, azaz menses első napján felhelyezve 3 héten keresztül a gyűrű a hüvelyben a megfelelő hormont adja le, az utolsó hét nap időtartamra eltávolítva  pedig megvonásos vérzés következik. A gyűrűkhöz általában matricákat adnak, melyeket a naptárba ragasztva könnyen követhetővé válik, a felhelyezés és az eltávolítás pontos időpontja, így nem kell félni attól, hogy véletlenül  fennmarad.

Kiknek ajánlott?

A gyűrű ideális védelmet jelenthet azoknak a nőknek, akik nem szeretnének minden nap a tablettával foglalkozni, vagy gyakran elfelejtik bevenni. Megfelelő használat mellett a védelem ugyanolyan biztonságos mint a szájon át szedhető tablettáknál, ami kiegészül ezzel a kényelmi fakotrral.

Mi szól ellene?

A hüvelygyűrű hasonló áron van, mint az átlagos szájon át szedhető fogamzásgátlók, körülbelül 3000 forint havonta.  Azzal, hogy a hüvelyben helyezkedik el, ritkán helyi panaszokat okozhat.

Tudni kell, hogy ez a módszer sem véd a szexuális úton terjedő betegségektől, és mivel az ösztrogén tartalma megegyezik a szájon át szedhető tablettákéval, ugyanúgy növeli a thrombosis kockázatát. Használata előtt tehát thrombosis panel kivizsgálás javasolt.

Morning after pill 

A levonorgestrel egy szterán vázas hormon, amely sürgősségi fogamzásgátlásra használható. A sürgősségi fogamzásgátlást nem szabad rutinszerű fogamzásgátlási módszerként alkalmazni, mivel a hagyományos tablettáknál jóval nagyobb

Tovább olvasom »