Barion Pixel

esemenyutan.hu

Tudjuk, hogy a szoptatás teljes időszaka alatt nem jelent teljeskerű védelmet a terhesség ellen. A szülést követő első 8-10 hétben mondhatjuk azt, hogy van egy természetes védelem az ismételt teherbeesés ellen. 

Ám ismeretes az is, hogy a szoptatás elhagyásakor három hónapon belül teljesen visszatér a rendszeres menstruáció.  A legextrémebb leírt eset 27 nappal a szülést követően megjelenő menses volt. 

Joggal merül fel tehát a kérdés: lehet-e a sürgősségi fogamzásgátlókat a szoptatás időszaka alatt használni? 

A 72 órás tabletta hatóanyagából nagyon kevés választódik ki az anyatejbe. Feltehetően ez nem károsítja a kisbabát, de javaslatunk hogy a minimálisan átjutattatott hormonmennyiséget is elkerüljük:  a tablettát közvetlenül a szoptatás után vegye be és ezt követően legalább 8 órán keresztül ne szoptasson, ezáltal csökken az anyatejen keresztül a kisbaba szervezetébe kerülő hatóanyag mennyisége.

A 120 órás tabletta hatóanyagának hatását az újszülöttekben nem pontosan ismerjük. Javaslatunk, amennyiben az időablak miatt nem lehet 72 órás sürgősségi fogamzásgátló tablettát felírni, hogy a tabletta  bevételét követően egy hétig ne szoptassa gyermekét. Ebben az időszakban ajánlott lefejni a tejet a tejelválasztás serkentése és fenntartása érdekében. A lefejt tejet ki kell dobni.

A sürgősségi fogamzásgátló tabletták tehát bevehetők a szoptatás alatt is, a megfelelő óvintézkedések mellett. 

Morning after pill 

A levonorgestrel egy szterán vázas hormon, amely sürgősségi fogamzásgátlásra használható. A sürgősségi fogamzásgátlást nem szabad rutinszerű fogamzásgátlási módszerként alkalmazni, mivel a hagyományos tablettáknál jóval nagyobb

Tovább olvasom »